Επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης

κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε το ζουμ
Φόρτωση Χάρτη
Δεν βρήκαμε κανένα αποτέλεσμα
ανοίξτε το χάρτη
Guests
Ενήλικες
Ηλικίες 13 ετών και άνω
0
Παιδιά
Ηλικίες 2 έως 12 ετών
0
Infants
Κάτω των 2 ετών
0
Κλείσιμο
Τα αποτελέσματα αναζήτησης
1 Νοεμβρίου, 2023

Επίσκεψη στα παραδοσιακά ορεινά χωριά της Καρίας και της Εγκλουβής

Μια εξαιρετική επιλογή για να περάσετε την ημέρα σας είναι να επισκεφθείτε την ορεινή Λευκάδα.Τα χωριά Καρυά και Εγκλουβή είναι παραδοσιακά μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε.

Χωριό Karia

Αναμφίβολα, η Λευκάδα είναι συνώνυμη με τις κρυστάλλινες, υπέροχες παραλίες της, ωστόσο αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το νησί διαθέτει επίσης ορεινά χωριά μοναδικής ομορφιάς.Μόλις είκοσι λεπτά οδήγησης με το αυτοκίνητο από την πόλη της Λευκάδας αρκούν για να αποκαλύψετε μια άλλη πλευρά του νησιού. Πανύψηλα πλατάνια, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές, υπέροχα πλακόστρωτα δρομάκια και χαμογελαστοί άνθρωποι θα σας καλωσορίσουν στην Καρυά, το δροσερό χωριό της Λευκάδας που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ελάτη.

Η καρδιά του χωριού χτυπάει στα καφενεία της πλατείας. Όσοι αγαπούν τη φιλοσοφία, το καλαμπούρι και φυσικά το καλό τσίπουρο έχουν θέση στο τραπέζι. Το καλοκαίρι θα ξεκουραστείτε κάτω από τα βαθιά σκιερά πλατάνια ενώ τα τζιτζίκια θα σας συνοδεύουν με το σιωπηλό τραγούδι τους.

Ο περίπατος στο χωριό μετά από αυτό θεωρείται απαραίτητος για να χαλαρώσετε αλλά και για να θαυμάσετε τις ομορφιές αυτού του χωριού που διατηρεί τα ανεξίτηλα σημάδια της παράδοσης. Κάθε λεπτό της περιπλάνησης στο χωριό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Τα σπίτια λάμπουν και οι περιποιημένες αυλές μυρίζουν βασιλικό- άλλωστε το νοικοκυριό έχει την τιμητική του σε αυτό το χωριό της Λευκάδας, που είναι γνωστό στα πέρατα της γης για τα κεντήματα του.

Για τους λάτρεις των μουσείων, η γνώση δεν σταματά εδώ. Το λαογραφικό μουσείο “Μαρία Κουτσόχερο”.

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αγροτικό κτίριο του 1890, το οποίο αποτελούσε την κατοικία της οικογένειας Κατωπόδη. Το 1912, στέγασε τη Σχολή Κεντητικής Τέχνης που ιδρύθηκε με τη μεσολάβηση της βασίλισσας Σοφίας. Στη Σχολή δίδαξε η Μαρία Σταύρακα “η Κουτσοχέρη” (μέχρι το θάνατό της το 1948). Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κατωπόδη, χοροδιδασκάλου του Μουσικολογικού Συλλόγου Καρυάς “Ο Απόλλων”, ο οποίος έδωσε στο Μουσείο το όνομα της Μαρίας του Κουτσοχέρου, δασκάλας της μητέρας του. Η Μαρία Σταυράκα ονομαζόταν “Ανάπηρη” μετά την απώλεια του δεξιού της χεριού. Παρά την αναπηρία της συνέχισε να κεντάει μόνο με το αριστερό της χέρι και κατέληξε να διδάσκει την τέχνη του κεντήματος καθιερώνοντας μια μοναδική τεχνική, αυτή της βελονιάς “Καρσάν”. Στο Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό τη διάσωση της λαϊκής τέχνης της Λευκάδας, αναπαρίστανται το εσωτερικό του λευκαδίτικου σπιτιού, η τέχνη του αργαλειού, η τέχνη του κεντήματος και εκτίθενται πολλά αντικείμενα και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Άγιος Σπυρίδωνας, μια εκκλησία που χτίστηκε σχετικά πρόσφατα και διαθέτει κομψό καμπαναριό. Δύο ακόμη αξιόλογες εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι αυτή της Αγίας Παρασκευής με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, στο Λιβάδι της Καρυάς. Το τελευταίο ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και ήταν ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του νησιού.

Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Άγιος Ιωάννης Λιβάδι Καρυάς

Μετά από τόσο περπάτημα σίγουρα θα έχετε ανοίξει την όρεξη. Στάση λοιπόν για φαγητό στο Πάρδαλο Κατσίκι. Εκτός από το πεντανόστιμο κατσικάκι, που είναι η σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το δικό μας αγαπημένο πιάτο, τον κιμά κόκορα, μαγειρεμένο όπως πρέπει, με παχιά ζυμαρικά και πηχτή μυρωδάτη σάλτσα.

Στην Καρυά κάθε Αύγουστο γίνεται και η αναπαράσταση του Χωριάτικου Γάμου μια διήμερη γιορτή που απεικονίζει καρέ καρέ όλες τις προετοιμασίες του Λευκαδικού γάμου από το προξενείο μέχρι τη γαμήλια τελετή. Σίγουρα αν βρεθείτε στη Λευκάδα τότε, αξίζει να το δείτε.

χωριό Εγκλουβή

Η Εγκλουβή δεν είναι απλώς ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας. Είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού και ολόκληρης της περιοχής του Ιονίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 730 μέτρων και από εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική και αξέχαστη θέα. Δεν είναι χωριό με πολύ κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα φιλόξενο και θα το βρείτε όταν βρεθείτε στο νησί και κάνετε μια βόλτα από εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, λιγότεροι από 200 κάτοικοι ζουν στο πιο ορεινό και ψηλότερο χωριό της Ιωνίας.

Φτάνοντας στην Εγκλουβή θα έχετε πανοραμική θέα σε μια ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας. Στη γραφική πλατεία του χωριού υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος και πίνοντας τον καφέ σας εκεί είναι απολαυστικός όλες τις εποχές του χρόνου.

Εκτός από το παλαιότερο, η Εγκλούβη στη Λευκάδα είναι και ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Φημίζεται ακόμη και για την παραγωγή φακής καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια ευνοείται από το έδαφος της περιοχής. Στις 6 Αυγούστου γίνεται η <<γιορτή της φακής>> όπου μπορείτε να γευτείτε παραδοσιακές φακές, παραδοσιακή λευκαδίτικη μουσική και χορό στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. Η γραφική πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καφενείο και τις ταβέρνες με το το εξαιρετικό φαγητό είναι ιδανικό, είναι σήμα κατατεθέν του χωριού.

Γενικότερα, μια βόλτα στα χωριά της ορεινής Λευκάδας είναι ιδανική επιλογή για να περάσετε τη μέρα σας.

Other known villages:

1) Agios Petros

2) Marantochori

3) Syvros

4) Fterno

5) Charadiatika

6) Athani

7) Dragano

8) Evgyros

Κοινοποίηση
  • Advanced Search

    Guests
    Ενήλικες
    Ηλικίες 13 ετών και άνω
    0
    Παιδιά
    Ηλικίες 2 έως 12 ετών
    0
    Infants
    Κάτω των 2 ετών
    0
    Κλείσιμο
  • Contact – Christos Boursinos